ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Υπολογίζεται ότι 200 ​​εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν παγκοσμίως από ενδομητρίωση.   

Είναι μια ασθένεια τόσο συχνή όσο και ο σακχαρώδης διαβήτης.  Η ιατρική κοινότητα δεν ξέρει πως δημιουργείται και γιατί προκαλεί πόνο σε μερικές γυναίκες ενώ σε άλλες είναι ασυμπτωματική. Υπάρχει μια ασυμφωνία μεταξύ  των συμπτωμάτων  ενδομητρίωσης που αναγνωρίζουν οι ιατροί και της γνώσης των πόνων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες. Η γεφύρωση αυτού του κενού είναι κρίσιμη για την περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ενδομητρίωση.

Οι ερευνητές έχουν ήδη διαπιστώσει ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας (φαινό)τύπος ενδομητρίωσης εξετάζοντας ιστολογικά δείγματα από βλάβες ενδομητρίωσης, αλλά δεν γνωρίζουν πόσοι διαφορετικοί φαινότυποι υπάρχουν και πως επηρεάζουν διαφορετικά κάθε γυναίκα.

Η Noemie Elhadad, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοϊατρικής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, ειδικεύεται στη χρήση της επιστήμης των υπολογιστών για να αντλήσει γνώσεις από μη συμβατικά σύνολα δεδομένων, όπως σημειώσεις γιατρών και σχόλια ασθενών σε φόρουμ. Σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη «δύναμη του πλήθους» για να αξιοποιήσει τα μεγάλα σύνολα δεδομένων, συμπεριλαμβάνοντας τα σχόλια ασθενών.  Έχει διαπιστώσει ότι τα συμπτώματά της ενδομητρίωσης δεν ευθυγραμμίζονται με αυτά που εκπροσωπούνται σήμερα στην έρευνα για την ενδομητρίωση.

Η καθηγήτρια γνώριζε ότι  θα έπρεπε να καινοτομήσει με τον τρόπο συλλογής των δεδομένων. Γνώριζε επίσης ότι πολλοί ασθενείς με ενδομητρίωση παρακολουθούσαν ήδη τα συμπτώματά τους σε εφαρμογές για την υγεία, αφήνοντας μια κρίσιμη πηγή δεδομένων αναξιοποίητη από ερευνητές ή γιατρούς. Έτσι, με επιχορήγηση από την Endometriosis Foundation of America (EFA), η Elhadad ανέπτυξε την εφαρμογή Phendo, η οποία είναι διαθέσιμη τόσο στις iOS όσο και στις συσκευές Android. Μόλις οι ασθενείς συμφωνούν στη μελέτη έρευνας μέσω της εφαρμογής, μπορούν να τεκμηριώνουν καθημερινά ιατρικό ιστορικό, συμπτώματα, φάρμακα, συμπληρώματα, επίπεδα ενέργειας, δίαιτα, θεραπείες, διαθέσεις όπως και επίπεδα πόνου.

Από τον Ιανουάριο του 2019, η εφαρμογή Phendo έχει πάνω από 6.000 συμμετέχοντες σε περισσότερες από 65 χώρες, καθιστώντας αυτή, την μεγαλύτερη συλλογή κλινικών δεδομένων σχετικά με την ύπαρξη ενδομητρίωσης.

Γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιήσουμε τα apps και ό,τι μας προσφέρει η τεχνολογία για να έχουμε βελτίωση στη ζωή μας?