ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ Νο 1: ΝΕΡΟ

 

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΙΝΕΤΕ ΝΕΡΟ!

Είναι πάλι καλοκαίρι. Και μετά από τόσα χρόνια άσκησης ιατρικής – και πάντα αυτή την εποχή – βλέπω πολλά περιστατικά που θα ήταν εύκολο να αποφευχθούν με έναν απλούστατο τρόπο: Πίνοντας περισσότερο νερό!

Το νερό (Η20) είναι ένα από τα βασικότερα συστατικά του σώματός μας (70 – 75 %). Είναι απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου σώματος και ενώ ένα άτομο μπορεί να ζήσει περίπου ένα μήνα χωρίς τροφή, μπορεί να επιβιώσει μόνο 3-4 μέρες χωρίς νερό.

Πολλές γυναίκες δεν πίνουν νερό, τουλάχιστον τόσο όσο πρέπει, δηλαδή περίπου 2 λίτρα ημερησίως.  Μέχρι την ηλικία των 20 -25 ετών, η δύναμη του σώματος μπορεί να εξισορροπήσει αυτή την έλλειψη. Καθώς προστίθενται τα χρόνια, η ζυγαριά της ισορροπίας του σώματος «χαλάει» και έτσι παρουσιάζονται κάποια συμπτώματα στην υγεία μας, τα οποία είναι πολύ εύκολο να εξηγηθούν και ακόμα πιο εύκολο να θεραπευθούν. Ένα απ’ αυτά είναι η ουρολοίμωξη – κυστίτιδα (η πιο συχνή πάθηση των γυναικών).

 

Συμπτώματα : συχνές επισκέψεις στη τουαλέτα χωρίς να υπάρχει αρκετή ποσότητα ούρων που συχνά συνοδεύεται από τσούξιμο, το οποίο επιδεινώνεται με την επανάληψη.

Πολλές γυναίκες αποφεύγουν να πίνουν νερό επειδή φοβούνται ότι θα χρειασθεί να πάνε ξανά στην τουαλέτα. Η ουραιμία (αίμα στα ούρα) είναι επίσης πολύ συχνό φαινόμενο σε πολλές γυναίκες.

 

Τι πρέπει να κάνουμε στο σπίτι (και αφού μιλήσουμε με τον γιατρό μας):

2 λίτρα νερό τουλάχιστον ημερησίως και 1 λίτρο χαμομήλι (έχει θεραπευτικές ιδιότητες στην ουροδόχο κύστη).

Δεν τρώμε γλυκά (σάκχαρα) καθόλου για 10 ημέρες τουλάχιστον.

Σε οξεία φάση μπορεί να ληφθεί το συμπλήρωμα διατροφής D-Μαννόζη και για μακροχρόνια αποθεραπεία, εφόσον οι ουρολοιμώξεις είναι συχνές, μπορούμε να πάρουμε κράνμπερι σαν  συμπλήρωμα για 1 έως 2 μήνες.

 

Μην ξεχνάτε λοιπόν να πίνετε περισσότερο νερό!